Overview
I Linköpings nya stadsdel Vallastaden har Kjellgren Kaminsky Architecture uppfört ett plusenergihus vilket förenklat innebär ett passivhus med extra energi från solceller på taket. Lösningen innebär att huset producerar mer energi än det gör av med och om man vill kan överskottselen säljas till elbolag. Eftersom stadsdelen Vallastaden är helt ny var det naturligt för oss att hämta inspiration i det gamla Linköping. Vi fastnade för de vackra fönsteromfattningarna som är karaktäristiskt för stenstaden, ofta varierade från våning till våning. Vår omtolkning av omfattningarna resulterade i en modern variant med ramar i streckmetall som fått en mässingkulör. I övrigt är huset enkelt både i val av fasadmaterial och form där ramarna kombineras med en naturvit handstrukturerad putsfasad där putsen har en grövre struktur i sockelvåningen. Mot gården består fasaden av svarta fibercementskivor. På gården finns ett cykelförråd med träfasad och sedumtak där det finns möjlighet att reparera sin cykel. Förrådet har även en utvändig inbyggd sittbänk där trädgårdsredskap kan förvaras. Bostäderna är ljusa och har gott om förvaring. För att nyttja den högre våningshöjden på entréplanet har lägenheterna där sovloft.
  • Status : Färdigställt 2017
  • Client : Stångåstaden
  • Partners : NCC, Hanelko AB, Caverion, VML-Konsult
  • Sustainable : Plusenergihus
  • Site : Vallastaden, Linköping
  • Team : Fredrik Kjellgren, Joakim Kaminsky, Jenny Nyström, Mikael Rehnmark
  • Project's Link : Plusenergihus i Vallastaden

Related Projects