NYHETERPROJEKTINFO
Vallastaden

Linköpings nya stadsdel Vallastaden anlades för bostadsutställningen 2017. Här har vi uppfört två projekt med höga hållbarhetsambitioner. Radhusen uppfyller passivhusstandard medans flerbostadshuset är ett plusenergihus som producerar mer energi än det förbrukar.

Radhusen rymmer fyra lägenheter som likt kusiner är lika men olika. Volymerna har synligt släktskap i fasadplattornas kulörer och uttryck men skiljer sig åt i form och fasadmönster. Varje bostad har en liten förträdgård och en trädgård med uteplats. Förrådsbyggnaderna har sedumtak och fasaden är behandlad med ett miljövänligt kiselbaserat skydd som grånar med åren. Tredje våningen har högt i tak och kan användas som ateljé, lekrum eller ytterligare sovrum. Varje bostad har ett eget tema som syns i kök- och badrumsinredningen.

Flerbostadshuset hämtar i sin arkitektur inspiration från det gamla Linköping med de vackra fönsteromfattningarna som är typiska för stenstaden, ofta varierade från våning till våning. Vår omtolkning är en modern variant med ramar i mässingsfärgad streckmetall. I övrigt är huset enkelt med en naturvit putsfasad och grövre struktur i sockelvåningen. Bostäderna är ljusa med gott om förvaring. Lägenheterna i det högre entréplanet har sovloft.

2017
Team:
Joakim Kaminsky, Fredrik Kjellgren, Jenny Nyström,
Mikael Rehnmark, Jake Woods.
Foto:
Åke E:son Lindman